Ben jij zo’n freak die altijd staat te springen voor extra sambal? Geef je niet om een hete peper meer of minder? En kan het jou allemaal niet pittig genoeg zijn? Dan hebben we goed nieuws voor je, want onderzoek toont aan dat je een grote kans hebt op een langer leven dan mensen die niet pittig eten. Sla die chili voortaan dus niet meer over, maar ga voor een extra portie!

Een onderzoek met pit

Capsaïcine is het stofje dat ons voedsel een pittige nasmaak geeft. Het zou niet alleen effect hebben op onze smaakpapillen, maar zou ook onze gezondheid kunnen stimuleren. Capsaïcine beschikt namelijk over antioxiderende en ontstekingsremmende werking. Verschillende studies hebben aangetoond dat het eten van vurige pepers de kans op ziekte doet afnemen en/of verminderen. Maar de studie ging zelfs een stapje verder. Zo werd er een correlatie ontdekt tussen pittig eten en langer leven.

Grootschalige analyse geeft duidelijkheid

De onderzoekers onderzochten niet alleen 4.700 vorige studies, ze deden ook een analyse bij maar liefst 570.000 mensen. De resultaten waren beter dan verwacht. Eet je regelmatig een pikante peper dan heb je maar liefst 26% minder kans om te sterven aan hart- en vaatziekten en 23 % minder kans om te sterven aan kanker. Globaal lag het sterftecijfer zelfs een kwart lager bij zij die regelmatig pittig eten.

Verder onderzoek is nodig

Voor we ons met zijn allen verslikken in een overvloedige hoeveelheid pepers: het onderzoek biedt nog geen absolute zekerheden. Zo moet er onder andere nog verder onderzocht worden hoeveel pepers we exact zouden moeten eten en of een teveel aan pikante voeding ook een negatief effect heeft. We houden het voorlopig dus liever bij een aanbevolen portie pikante lekkernijen!

72 uur vasten: dit is mijn ervaring