Zwarte thee is de meest favoriete theesoort ter wereld. Deze thee is niet alleen ontzettend lekker, maar brengt ook allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee. In dit artikelen vertellen we je er alles over.

Thee drinken tegen het metabool syndroom

Een van de gezondheidsvoordelen van zwarte thee is dat het kan je helpen met het beter reguleren van je bloedsuikers, cholesterol en het helpt zelfs het risico op osteoporose (botontkalking) te verminderen. Uit onderzoeken blijkt ook dat zwarte thee kan helpen het risico op het metabool syndroom (verzameling van klachten rondom de stofwisseling) te verlagen, denk hierbij aan de bloeddruk, cholesterol en vet rondom de buik. Eveneens wordt de kans op hart- en vaatziekten en een beroerte minder als je elke dag – of regelmatig – zwarte thee drink. Dit alles wel in combinatie met een gezonde lifestyle!

Zwarte thee werkt tegen kanker

Zwarte thee is een gefermenteerde groen thee, en krijgt zijn zwarte kleur doormiddel van oxidatie. Dit zorgt voor een nieuwe verbinding genaamd theaflavin. Deze fytonutriënt is te herkennen aan het rode pigment. Wat zo bijzonder is aan deze fytonnutriënt is dat het de FAS (vetzuursynthase) in je lichaam omlaag brengt. Deze vetzuursynthase is een enzym dat zorgt voor het aanmaken van lipiden in je lichaam – en kankercellen hebben lipidenmembranen nodig om te kunnen bestaan. Dus als je dit enzym kunt remmen, dan kun je kanker remmen.

Onderzoeken (bron 1, bron 2, bron 3) tonen aan dat de kracht van plantenstoffen (EGCG) in groene thee de vetzuursynthase kan remmen met 76%, en de fytonnutriënt theaflavine in zwarte thee zelfs met 87%. Dus beide theesoorten hebben krachtige eigenschappen tegen kanker. Maar zwarte thee is de meest krachtige remmer van dit vetzuurenzym. Zo zie je maar wat voor gezondheidsvoordelen zwarte thee met zich meebrengt. Grote kans dat jij straks nog een kop inschenkt!

Met deze gouden tips krijg jij een betere nachtrust