Marilyn Monroe stond als een naakte godin op de eerste Playboy-cover, maar hoe zit dat echt? In dit artikel lees je de naakte waarheid over dit verhaal.

Lancering van de eerste Playboy

Hugh Hefner lanceerde in 1953 ‘het beroemde naakt van Marilyn Monroe’ wat hij gebruikte om zijn lifestyle en entertainment magazine voor mannen te lanceren in 1953. Dat was toch een beetje gek, want de iconische blonde bom heeft nooit voor het tijdschrift geposeerd. Daarbovenop had Monroe nooit ingestemd met het gebruik van de oude afbeeldingen en Hefner had haar ook geen dollar betaald.

Waar komt die cover van Marilyn Monroe dan vandaan?

Monroe nam de naaktfoto’s omdat ze haar rekeningen moest betalen. Dat moeten we allemaal wel eens, maar zij poseerde in 1949 voor pin-upfotograaf Tom Kelley in ruil voor $50,- dollar die ze nodig had om een autobetaling te doen. Zoals beschreven staat in het boek uit 1995 van haar vriend, George Barris. “Marilyn: Her Life in Her Own Woorden.” Barris merkte ook op dat de shoot twee uur duurde en dat Tom Kelley Monroe had beloofd dat ze er onherkenbaar uit zou zien op de foto’s.

“Ik weet niet waarom, behalve dat ik mezelf misschien wilde beschermen”, zei Monroe tegen Barris. “Ik was nerveus, schaamde me en schaamde me zelfs voor wat ik had gedaan, en ik wilde niet dat mijn naam op die modelversie zou verschijnen.”

Monroe kreeg succes als actrice

Hoe dan ook, Kelley verkocht de foto’s uiteindelijk voor $900,- dollar aan De Western Lithograph Co. De afbeeldingen werden later gepubliceerd als onderdeel van een “Golden Dreams” pinup-kalender. Ondertussen, slechts een jaar nadat ze uit wanhoop voor de foto’s poseerde, begon Monroe groot succes te krijgen als actrice en verscheen ze alleen al in 1950 als Miss Casswell in All About Eve en Angela Phinlay in The Asphalt Jungle.

De oprichter van ‘Playboy’ was in de ban van Monroe! Hij kocht de rechten op Monroe’s naaktfoto’s van het bedrijf in de herfst van 1953 voor een gerapporteerde $ 500.

“Ik voel een dubbele band met haar..”

Best gek dat Monroe nooit meer dan haar oorspronkelijke salaris van $ 50 van Kelley heeft gekregen, want vervolgens beweerde ze tegen Barris dat ze “zelfs een exemplaar van het tijdschrift moest kopen om mezelf erin te zien. Ik heb zelfs nooit een bedankje gekregen van iedereen die miljoenen heeft verdiend met een naakte Marilyn-foto.”

Monroe overleed in 1962. Hefner en Monroe hebben elkaar nooit ontmoet. Hefner zei ooit de vrouw te ontmoeten die hem hielp beroemd te maken. “Ik voel een dubbele band met haar, omdat zij de sleutel was tot het begin van Playboy”, zei Hefner tegen CBS in 2012.

Kim Feenstra is net bevallen, maar nu alweer in shape