Het heelal, buitenaards leven en ruimtereizen heeft me van kinds af aan al ontzettend gefascineerd. Wat zou het toch gaaf zijn als je in een ruimteschip kon stappen en een rondje door de Melkweg kon vliegen. Helaas komen we op dit moment niet veel verder dan een rondje om onze eigen planeet. Maar waarom komen we niet veel verder? En waarom kunnen we niet sneller dan het licht? In dit artikel vind je het antwoord.
Licht reist met 299,792 km per seconde
Als je Star Trek of Star Wars hebt gezien zou je zo geloven dat ook wij – als gewone aardeling – eenvoudig door het heelal zouden kunnen reizen. Niets is minder waar natuurlijk, want er zitten behoorlijk wat haken en ogen aan ruimtereizen. Helemaal als je lichtsnelheid wilt halen, want licht reist namelijk met 299,792 km per seconde. Met die snelheid kun je binnen 1 seconde 7,5 keer om de aarde vliegen en ben je binnen 1,3 seconden bij de maan en met 8.20 minuten bij de zon. Best snel dus! Maar kunnen we die snelheid überhaupt wel halen? Newton had daar een theorie over.
De traagheidswet van Newton
Newton’s eerste wet is de traagheidswet: ‘Om de bewegingstoestand van een voorwerp te veranderen is kracht nodig. Deze kracht kan uitwendig zijn (hand gooit bal) of inwendig (eigen stuwraket versnelt een raket).’ Je zou theoretisch gezien dus wel de snelheid van het licht kunnen halen, mits je voldoende energie/brandstof hebt. En dat is nou net het grootste probleem. De Amerikaanse astrofysicus en wetenschapper Adam Becker legt in onderstaande BBC-video uit met welke beperkingen we te maken hebben. Spoiler alert: voorlopig zitten we nog wel even vast in ons eigen sterrenstel!